Veel van onze emoties, die we niet direct kunnen verklaren, kunnen voortkomen uit eerdere generaties, of energetisch zijn doorgegeven uit vorige generaties. Het is belangrijk dat ons lichaam (ons systeem deze emoties verwerken om mogelijke lichamelijke klachten te voorkomen. Ik kan het daarom ook niet vaak genoeg zeggen, leer je lichaam te begrijpen, leer te communiceren met je lichaam.

We dragen allemaal zowel genetische als energetische erfenissen van onze familie met ons mee. Energetisch gezien reikt dit soms wel tot 7 generaties terug, terwijl we met genetische informatie doorgaans tot 4 generaties terug kunnen bekijken.

 

Laten we even teruggaan naar de levenservaring van onze voorouders. Als alles van onze voorouders doorleeft is heeft het geen behoefte om afgerond te worden. Wat als er nu iets niet doorleeft is? Dan mag deze levenservaring worden afgerond, wat betekend dat dit wordt doorgegeven aan de volgende generatie in vorm van triggers, mentale of fysieke klachten die bij ons naar boven komen bij of na een bepaalde situatie.

Uit liefde proberen we onze kinderen niet te belasten met ons verleden en het verleden van onze voorouders. Je ziet dan ook vaak dat er over problemen of ervaringen uit het verleden niet of weinig gesproken wordt met de gedachten "Als er niet over gesproken wordt heeft het nageslacht er ook geen weet of last van". Juist is het belangrijk om te weten wat er in het verleden is gebeurd zodat het doorleeft kan worden en niet wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

 

Met een systeemopstelling neem je als het ware een kijkje achter de schermen in je families, je kunt het zien als een emotionele reis door je familieverhaal, waardoor begrip en heling een kans krijgen.  Soms lijkt het alsof bepaalde dingen in je leven steeds opnieuw gebeuren alleen dan net even iets anders. Keer op keer geven ze je het gevoel van onzekerheid en stress, waardoor je op een manier functioneert die niet overeenkomt met je wensen. 


Als je nieuwe gewoonten wil ontwikkelen, is het van belang om te begrijpen hoe deze gewoonten zijn ontstaan en waarom ze zo lastig te veranderen zijn. Als je merkt dat je verschillende gevoelens hebt en op verschillende manieren reageert, helpt het ook om te begrijpen hoe nare gevoelens je dagelijkse leven kunnen beïnvloeden.

 

In bepaalde omstandigheden kun je vastlopen omdat je niet geconfronteerd wilt worden met de/een situatie. Hoewel je eigenlijk vooruit wilt, weerhouden onzekerheid, spanning en stress je hiervan. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je je beperkt voelt en dat je uit evenwicht raakt, wat je lichaam zal aangeven als lichamelijke of mentale klachten. 

 

Vaak draait het niet alleen om het omarmen van iets nieuws, maar eerder om het onder ogen zien van de gevolgen waardoor je jezelf hebt tegengehouden. Houd in gedachten dat dingen die vertrouwd aanvoelen niet altijd het beste voor je hoeven te zijn.  Het uitspreken van een wens voor verandering kan soms wat weerstand oproepen, maar het is helemaal in orde om die uitdaging te ervaren, omdat het een stap is in de richting van groei en zelfontdekking.